Читацька конференція:
"За Вкраїну – і душу і тіло…"


Кожного року березневі дні нагадують про славу та трагедію Карпатської України навесні далекого 1939 року…
         15 березня … Ця дата не в календарі виділена, а в душі закарпатців. Цим числом кожна весна особлива над Тисою – загостреним болем. Бо є на березі тієї річки, поблизу Хуста, поле, з якого березневого дня 1939 року в її води стікала кров найвірніших і найвідданіших синів свого краю – борців за його незалежність і волю…

         Цій даті в приміщенні читальної зали районної бібліотеки приурочено читацьку конференцію "За Вкраїну – і душу і тіло…"
         Співорганізаторами заходу виступили працівники районної бібліотеки та студенти професійного ліцею (викладач історії Липчей Ю.О.)

Зі вступним словом до учасників конференції звернулася завідувачка відділом обслуговуванням районної бібліотеки Орінчай М.Ф., яка наголосила на важливості відзначення  75 – роковин  Карпатської України для сьогодення.
З доповіддю «Карпатської України в контексті українського державотворення виступив вчитель історії професійного ліцею Липчей Ю.О.
Короткий екскурс у ті незабутні 1938 – 1939 р.р. зробили працівники районної бібліотеки (Гернешій М.Й., Драч Н.І., Борош О.Ю.)
Цікавими були і доповіді студентів – учасників конференції.

На звернення конференції учасники і гості мали можливість переглянути  документальний фільм «Карпатська Україна 1939 р.) і ознайомилися із документами, які розміщені на книжковій виставці «Карпатська Україна кров пролита за свободу».
Хоча з тих днів пройшло 75 років, проте резонанс подій березня 1939 року не вгасає, а в памяті людей продовжують зберігатися імена карпатських січовиків, які поклали свої молоді життя на вівтар свободи і незалежності, повторивши подвиг безсмертних героїв Крут.