Карпатська Україна

Навесні в березні
 В 39-ім році
 Сталася велика подія:
 Билася за славу,
 Билася за волю
 Закарпатська Україна.

         15 березня … Ця дата не в календарі виділена, а в душі закарпатців. Цим числом кожна весна особлива над Тисою – загостреним болем. Бо є на березі тієї річки, поблизу Хуста, поле, з якого березневого дня 1939 року в її води стікала кров найвірніших і найвідданіших синів свого краю – борців за його незалежність і волю.
         До цієї дати в приміщенні читальної зали районної бібліотеки для студентів професійного ліцею пройшов вечір-спомин «За Вкраїну, за її волю стояли насмерть вояки»"






         





Зі вступним словом звернулася завідувачка відділом обслуговуванням районної бібліотеки Орінчай М.Ф., яка наголосила на важливості тих історичних подій Карпатської України для сьогодення.
З доповіддю «Карпатської України в контексті українського державотворення виступив вчитель історії професійного ліцею Липчей Ю.О.
Цікавими були і виступи студентів – учасників заходу, які зробили короткий історичний екскурс у ті незабутні 1938 – 1939 рр.


          Усі присутні мали можливість переглянути документальний фільм «Карпатська Україна 1939 р.» і ознайомилися із документами  книжкової виставки «Карпатська Україна кров пролита за свободу».




           З тих днів пройшло 79 років, та резонанс подій березня 1939 року не вгасає, а в пам’яті людей продовжують зберігатися імена карпатських січовиків, які поклали свої молоді життя на вівтар свободи і незалежності.