Презентація книги Юрія Фатули «Неси мамці жалість мою...»

Нещодавно у стінах Хустської райдержадміністрації відбулася презентація книги «Неси мамці жалість мою...» за участі автора Юрія Фатули. Це книга, де чи не вперше зафіксовано дані про участь закарпатців у Першій світовій війні, яка вийшла в світ у рамках обласної програми підтримки видань творів закарпатських авторів.


Це вже друга книга автора, яка стосується закарпатців у часи Першої світової війни. Презентоване видання – це фактично продовження першого, але з розширеною інформацією про бійців інших військових підрозділів, – зазначив Юрій Фатула.
Головна мета – приділити увагу і віддати шану тим закарпатським солдатам, які воювали у Першу світову війну.
Актуальність виданої праці підсилюється й тим фактом, що у листопаді цього року минає 100 років з часу завершення однієї з найбільших трагедій ХХ століття – Першої світової війни.
Також, автор розповів про сумну географію поховань закарпатців, і вона дійсно вражає – від Камчатки через всю Росію, Середню Азію, Східну та Центральну Європу до самої Італії. Саме в Італії є меморіальний комплекс, де поховано понад 22 тисячі військових часів Першої світової війни, серед яких і закарпатці.
На території Закарпаття знаходяться близько 60 військових цвинтарів того періоду, наймасовіші з них в Ужгороді (від 5 до 10 тисяч загиблих).
Щодо назви видання, то «Неси мамці жалість мою...» – це рядок з солдатської народної пісні, повний текст якої міститься на першому форзаці книги. На думку автора, саме ця фраза відображує суть всіх переживань і думок простого солдата, якого забрали на війну з рідної домівки.