Віртуальна виставка "Знак біди: слідами Чорнобильської трагедії"

"Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин,
     Як тяжко, як тужно моєму народу болить!..."

28 років від страшного квітня 1986 року. Ми, як це не жахливо звучить, звикли до Чорнобиля... Ми звикли до наявності "зони", до болі вирваних з корінням людей, до небезпеки, що причаїлася під саркофагом, до гіркого присмаку полину в наших душах. Звикли, змирилися... Всі ми стали заручниками Чорнобиля, який увів у побут словосполучення "зона відчуження", що з роками набуло неймовірних масштабів і дещо іншого змісту, адже території, вражені Чорнобилем, перетворилися на зону виживання. Щоправда, не втрачено й первинного змісту поняття - це відчуження української влади від проблем чорнобильців, усього постраждалого населення. 



Возняк В. Я. Чернобыль: события и уроки: вопросы и ответы [Текст]  / В. Я. Возняк, А. П. Коваленко, С. Н. Троицкий. - М.: Политиздат, 1989. - 278 с. 

У довіднику поміщена інформація по питанням, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. В основу відповідей викладені висновки Урядової комісії, розслідування причини аварії і організацію роботи по ліквідації її наслідків, а також доповідь радянської сторони на нараді експертів МАГАТЕ.



Иллеш А.В. Репортаж из Чернобыля  [Текст]/ Иллеш А.В.,Пральников А.Е. – М.: Мысль, 1987. - 158с.

 Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильскої атомної електростанції — подія не тільки трагічна,  що  торкнулась інтересів  сотен тисяч людей, яка заставила задуматись політиків, учених і просто кожного із нас. Чорнобиль висвітив надзвичайний  політ духу людини і  приголомшиву по своїх наслідках  халатність, потужні можливості  нашої економіки і дивовижну відсталість,  яку  ми  змушені  назвати злочинною. 


Останнє попередження: Спадщина Чорнобиля [Текст] : документальна повість / Р. Гейл, Т. Гаузер. - К. : Молодь, 1989. - 160 с.

Документальна повість відомого американського професора Р.П. Гейла, написана у співавторстві з адвокатом Т.Гайзером, присвячена ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і особистій участі вченого у лікуванні потерпілих.




Одинец М. С. Чернобыль: дни испытаний [Текст] / М. С. Одинец. –  М.: Юрид. лит., 1988. - 144 с.

В основу книги покладені нариси і репортажі кореспондента  газети ‘’Правда’’ з місця подій  - Чорнобильскої АЕС. В них розповідається про мужність і героїзм тих, хто прийняв  на себе жар полум’я і  смертоносне  дихання  реактора.




Радиация: дозы, эффекты, риск [Текст]   / пер. с англ. - М.: Мир, 1988 . - 79 с.: ил.

Книга представляє огляд даних, зібраних Науковим комітетом по впливу атомної радіації при ООН за 30 років його діяльності.
Розглянуті питання  впливу радіації на життєдіяльність, гранично допустимі дози, а також спостереження рівнів радіоактивності в навколишньому середовищі та їжі.



Фантом [Текст] : Сборник  документов и художественных произведений   о   трагических   событиях   на   Чернобыльской АЭС. – М.:  Мол. гвардия, 1989.—  239с., ил.

До збірки увійшли: документальна повість Юрія Щербака “Чорнобиль”, Володимира Губарєва “Фантом”, трагедія “Саркофаг”, уривки з поеми Івана Драча “Чорнобильська Мадонна”, спогади-фрагменти з записок академіка Валерія Легасова, які він назвав “Мій долг розповісти про це..» ( про трагічні події на ЧАЕС в квітні 1986 року).