СОБОРНА НАША УКРАЇНА

Україно, соборна державо,

сонценосна колиско моя.

Ще не вмерла і не вмре твоя слава

завойована в чесних боях!...

Сьогодні Україна відзначає знаменний День Соборності, приурочений до Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Саме 22 січня 1919 року на Софіївський площі в Києві відбулася ця визначна подія. Над святковою синьо - жовтою Софійською площею тоді лунало величне: "Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна - в одну Велику Україну".

Це державне свято стало символом єднання українських земель. І хоча державі тоді таки не вдалося повністю зберегти бажану єдність і незалежність, Акт "Злуки УНР і ЗУНР" став реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою суверенну державу.


З нагоди свята Хустська районна бібліотека підготувала книжкову виставку - подію " Славетна мить, що об'єднала Україну".

    В експозиції представлені видання, які висвітлюють сторінки української історії, національно - визвольних процесів початку 20 ст., видання про відомих громадських, політичних діячів, а також складні політичні процеси, які відбувалися на теренах нашої держави під час боротьби українського народу за єдність і незалежність.

    Сьогодні, як ніколи раніше, День Соборності України - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель!